Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Από το Δερβένι μέχρι την Οξφόρδη

Έναν πάπυρο βρήκαμε στην Ελλάδα και ύστερα από σαράντα τόσα χρόνια, δεν ξέρουμε τι αναφέρεται εκεί. Μελαγχολία μεγάλη πέφτει στον Έλληνα όταν βλέπει τέτοια αποτελέσματα. Ατομισμός, ωφελιμισμός, διαφθορά και καταστροφική απάθεια καλύπτουν ερμητικά κάθε δυνατότητα ανακάμψεως από τα δεινά τού Βυζαντίου και τής Οθωμανικής υποδουλώσεως.

Ο Πέτρος Δούκας έταξε χρήματα στον Dirk Obbink, μέσα από το ΥΠΠΟ, όταν αυτός (ο Δούκας) ήταν στο Οικονομικών και κανόνιζε τον Δανεισμό τής χώρας. Όταν ο Γενικός Γραμματεύς τού ΥΠΠΟ έβλεπε την Αρχαία Ολυμπία να καίγεται και η βοηθός του τον κινηματογραφούσε κρυφά, μάλλον δεν υπέδειξε στην νεαρά να ασχοληθεί με αναλυτική φωτογράφηση θραυσμάτων και σπαραγμάτων από κατεστραμμένους παπύρους, εφόσον έψαχνε για εργασία.

Τώρα στο Εξωτερικών, δεν τον είδαμε (τον υφυπουργό) στην επίσκεψη τής προϊσταμένης του στην Βιβλιοθήκη Sackler στην Οξφόρδη. Πάλι ξένους θα πληρώσουμε να μας πουν τί έλεγαν οι πρόγονοί μας;

Τι Ντροπή για όλους μας, να μην θέλουμε να μάθουμε τη γλώσσα τών πατέρων μας, αλλά να πληρώνουμε Αμερικάνους και Άγγλους, μη Ελληνόφωνους, να μας πουν την ιστορία μας και να μας λογαριάσουν τα Ταμεία μας.

Πόση αισιοδοξία χρειάζεται για να μην θεωρήσεις ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον δρόμο μας προς τον πάτο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: