Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Διεθνές Εμπόριο Αγαθών και άλλων

Ένας καλός και σχετικά μεγάλης χωρητικότητας [για την εποχή] σκληρός [Seagate] δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή ή εγκεφάλου, στις αρχές τής δεκαετίας τού 1990, ήταν κατασκευασμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής και σαφώς δεν ήταν ένα ακόμα εξάρτημα στα ράφια τών καταστημάτων.

Μερικές δεκαετίες πριν, τα Αμερικανικά αυτοκίνητα, από το Ντητρόϊτ, ήταν σε πρώτη προτίμηση και κυκλοφορία, σ' όλον τον κόσμο.

Μέχρι πρόσφατα, αγοράζαμε για τα Χριστούγεννα, γαλοπούλες Αμερικής, με αυτόματο εκτινασσώμενο [pop up] θερμόμετρο για τον φούρνο, τυλιγμένες σε καλή συσκευασία με σήμα τα γνωστά χρώματα τής Αμερικανικής σημαίας και ίσως και κάποιον Uncle Sam, αυτόν τον τύπο με το υψηλό καπέλο και ριγέ [stripes] ενδυμασία παραπλήσια τών επίσημων νεκροθαφτών και άλλων ενδιάμεσων εργολάβων και χρηματιστών. Τώρα αυτές οι [Αμερικάνικες] γαλοπούλες τών Χριστουγέννων, έρχονται από Βραζιλία. Στις Η.Π.Α. οι εταιρείες φαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων, εμπορεύονται εμβόλια κατά τής γρίπης τών πτηνών

Από την Καλιφόρνια βλέπαμε να έρχονται φακές, μήλα, καρύδια και πολλά άλλα τρόφιμα.

Όλοι που μεγαλώσαμε στο τέλος τής δεκαετίας τού 1950 και αρχές αυτής τού 1960, θυμόμαστε το Αμερικανικό γάλα σε σκόνη, το τυρί μέσα στις στρογγυλές τενεκεδένιες κονσέρβες και τα φορεμένα ρούχα που μοίραζε η Ούντρα στις Εκκλησίες για τους φτωχούς και άλλους ενορίτες και κάποιους να κουρεύονται στο ΙΚΑ.

Τότε μάς έλεγαν ότι στην Αμερική, ήταν συμφερότερο για τις γυναίκες να αγοράζουν καινούργιες νάιλον κάλτσες παρά να τις πλένουν και να τις μαντάρουν. Το ίδιο και για πολλά άλλα ενδύματα, όπως πουκάμισα και μπλουζάκια ή πάνες βρεφών.

Λίγο μετά, οι ίδιοι οι Αμερικάνοι είχαν δυσκολία να βρουν ντόπια αμερικανικά προϊόντα.

Ο φορητός υπολογιστής πού τώρα γράφω αποτελείται από δύο μέρη, τον IBM ThinkPad 570 [2644 2AG] και την πρόσθετη βάση για επέκταση. Ο λεπτός υπολογιστής έχει κατασκευασθεί στο εργοστάσιο τής IBM στο Greenock τής Σκωτίας, η βάση στη Κίνα.

Μέσα στα τελευταία πολύ λίγα χρόνια, λιγότερα από δέκα, εργοστάσια έκλεισαν, άλλα μετακόμισαν, άλλα μεταβιβάσθηκαν. Οι δίσκοι πολλαπλασίασαν θεαματικά τις χωρητικότητές των και σχεδόν μηδένισαν το κόστος τους. Κανένας φορητός δεν κατασκευάζεται πλέον εκεί που κατασκευάσθηκε ο δικός μου και μάλλον όλοι οι νέοι φορητοί υπολογιστές έρχονται από την Κίνα.

Τα δέρματα στη Λέσβο, είχαν κλείσει νωρίτερα, τώρα το Εργοστάσιο Σουρλάγκα κάποιος επενδυτής θα το κάνει τουριστική μονάδα, αφού κάποιο πολιτιστικό Ίδρυμα κάποιας ιδιωτικής Τράπεζας έκανε σχεδόν όλα τα ελαιοτριβεία Μουσεία με εισιτήριο εισόδου.

Ο Κοσκωτάς δεν πρόλαβε ή δεν πρόφθασε ή δεν πρόκα(μ)νε να αγοράσει το Αιγαίο Πέλαγος και την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, κάποιοι άλλοι Επενδυτές ίσως τώρα τα καταφέρουν.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, όπως το ίδιο φαίνεται να γίνεται και στην Αμερική, μόνο που αυτοί έχουν ακόμα κάποια προϊόντα που μπορούν και εξάγουν, όπως το δολάριο, το ΝΑΤΟ, την Microsoft, τις Morgan, αεροπλάνα, ελικόπτερα, όπλα, συστήματα ασφαλείας, δορυφορικές υπηρεσίες κ.α.

Εμείς τι θα εξάγουμε; Τώρα και τις νύφες που άλλοτε στέλναμε σ' Αμερική, Καναδά, Αφρική και Αυστραλία, τις εισάγουμε από τα πρώην Σοσιαλιστικά Κράτη τής Ευρασίας.

Άλλοτε, αυτοί που είχαν ανάγκη από κάποιο εισόδημα και διέθεταν κατοικήσιμο χώρο, εκμίσθωναν ένα δωμάτιο ή έπαιρναν έναν οικότροφο. Στην Αγγλία το έλεγαν Board and Lodging. Τώρα μοντέρνα βιομηχανία για όλους τους δεινοπαθούντες λαούς είναι η ενασχόληση με τουριστικές [υπηρετικές] ασχολίες.

Στις Ινδίες διαλύουν τα παλαιά πλοία και από τις Ινδίες, αγοράζουν οι εφοπλιστές μεταχειρισμένα εξαρτήματα μηχανών και ολόκληρες μηχανές.

Παγκοσμίως και ανεπισήμως, νέες εμπορικές δραστηριότητες διεξάγονται, δραστηριότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν αλλά με διάφορους μοντέρνους τρόπους, όπως υπεράκτιες εταιρείες και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλα Ευαγή Ιδρύματα και Φιλανθρωπικά Σωματεία, πολλοί μπερδεύουν πολλούς και ένας Νέος Άνθρωπος [όπως και ο αποτυχημένος ΕΑΜικός] δημιουργείται.

Σ΄αυτό το νέο περιβάλλον, όλοι δεν μπορούν να συμμετέχουν, απλώς γιατί όλοι δεν είναι κατάλληλοι για τέτοιες υποθέσεις. Αναγκαστικά πολλοί προτιμούν το Περιθώριο παρά το Main Stream, αφού βλέπουν ότι το ρεύμα τους πνίγει, όπως αυτό το ίδιο ρεύμα έπνιξε και τον πιλότο τού F-16 στην περιοχή τής Ψαθούρας τού Αθωνικού Πελάγους.

Αυτός ο Νέος Κόσμος που ανατέλλει, ίσως είναι κατάλληλος για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό τού πλανήτη, δεν είναι όμως καθόλου κατάλληλος για αυτούς που προτιμούν την ποιότητα παρά την ποσότητα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας [από το Λονδίνο] δήλωσε ότι οι Βρετανοί δεν ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους Κυπρίους να ζήσουν ενωμένοι, ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι, μάς θέλουν διασπασμένους για να διατηρούν Βρετανικές Βάσεις στη Κύπρο, είπε. Το Σχέδιο Αννάν, μπορεί να παρουσιάσθηκε μ' αυτό το όνομα, μάλλον για σύγχυση ότι αυτό το Σχέδιο προέρχεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ δεν υπήρξε ποτέ Σχέδιο τού Οργανισμού, ευτυχώς χάριν τών βέτο τής Ρωσίας και Κινεζικής συμπαραστάσεως.

Αλλά και το κύρος τού ΟΗΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλό. Πόσο αξιοπρεπής μπορεί να είναι ένας Οργανισμός, όταν από την ίδρυσή του κιόλας ξεκίνησε με Αποφάσεις για την απώλεια τής Παλαιστίνης από τους Παλαιστινίους και μισόν αιώνα μετά με τους βομβαρδισμούς τού Κοσσυφοπεδίου και ολόκληρης τής Σερβίας, προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο και το Μοναστήρι να γίνουν Αμερικανική Βάση Βαλκανίων;

Αυτός ο Οργανισμός τών Εθνών στο Μανχάταν τής Νέας Υόρκης, καλά θα κάνει να αυτοκαταργηθεί, μαζί με τον Οργανισμό Παγκοσμίου Εμπορίου.

Υπάρχουν πολλά άλλα πολύ πιο κατάλληλα μέρη, όπως η Λήμνος για παράδειγμα, όπου τα Έθνη μπορούν να συναντώνται και να συνεργάζονται.

Χωρίς την Αλ Κάιντα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δικαιολογήσει ύπαρξη. Ποιον καλύτερο συνεργάτη θα μπορούσε αυτή η Συμμαχία να έχει, από αυτούς που εξεγείρονται; Εάν αυτοί δεν έχουν λόγο να εξεγερθούν, τότε και η Συμμαχία θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί. Συνεπώς οι μοντέρνες επιχειρήσεις προϋποθέτουν δημιουργία κατάλληλων συνθηκών.

1 σχόλιο:

Κλεάνθης Αλ. Μακαρώνης είπε...

Φοβάμαι όμως, όπως με τις μικρές υπολογιστικές μηχανές [calculators], πολλοί ξέχασαν την όποια αριθμητική ήξεραν και πολλοί ποτέ δεν έμαθαν να υπολογίζουν χωρίς μηχανική βοήθεια, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανεπτυγμένους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους. Κάνουν αυτοί το σκέψιμο και σαν ηλίθιοι πολλοί αρκούνται να είναι απλοί και άβουλοι χρήστες.