Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Στρατευμένοι, φιλάνθρωποι, άθλιοι και δόλιοι

Ο Αμερικανός φορολογούμενος πολίτης, μάς είπε ο πρόεδρός των, με τα σκληρώς δεδουλευμένα του δολάρια, σώζει εκατομμύρια Αφρικανούς από αρρώστιες κ.α.

Η κ. Φωτεινή Πιπιλή, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Θεσσαλονίκης, υπεραμύνθηκε τής υγείας τών πολιτών και τάχθηκε υπέρ ακριβού ρεύματος και κατάργηση παραγωγής ενέργειας από καύση λιγνίτη, καύσιμο το οποίο η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία. Φοβάμαι όμως ότι το κίνημά της [τών οικολόγων φίλων τού περιβάλλοντος], ούτε υδροηλεκτικά Φράγματα θέλει.

Ο Μαχάτμα όμως είχε πει ότι η ανέχεια [poverty] είναι η χειρότερη μορφή βίας [violence]. Τώρα όλοι αυτοί οι Κιτσάτοι, Λουξάτοι, Τζιπάτοι και πρώην ιλλουμινάτοι, οι υπάλληλοι τών πολυεθνικών εταιρειών διατροφής, φρούτων, σπόρων, φαρμάκων, δηλητηρίων και λιπασμάτων, θα έχουν μ' αφορμή τα Χριστούγεννα, να γίνουν χορηγοί χαράς μαζί με την Κόκα Κόλλα, στα πλήθη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση του Μεγάλου μας Συνθέτη για Νερό Τουρκίας από τον Τσεσμέ με σωλήνα-αγωγό στη Χίο, μάλλον δεν βρίσκει απήχηση στη Λέσβο. Εύχομαι το Φράγμα Τσικνιά να μην φραγεί στο ΣτΕ ή από μαχητικούς κατευθυνόμενους οικολόγους που θα προτιμούσαν εισαγωγή νερού και ηλεκτρικού από απέναντι, χωρίς να τους ενδιαφέρει η εξάρτηση ή η οικονομική αιμορραγία.

---------

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΣΙΚΝΙΑ

Έργο πνοής 150 εκατ. ευρώ!

30.11.2007: Την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει ένα έργο μακράς πνοής για ολόκληρη τη Λέσβο ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά ως έργο ύδρευσης όλο του νησιού που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και μάλιστα με έναν εντυπωσιακό για τα δεδομένα του νομού μας προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Σαν "ΑΙ.Ν." νιώθουμε διπλή χαρά για την παραπάνω εξέλιξη γιατί στηρίξαμε και προβάλαμε με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά μας την έκκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να χρηματοδοτήσει το έργο, προκειμένου να επιλύσει οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης του νησιού. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ύστερα και από τη θερμή συνηγορία στο αίτημα κι άλλων τοπικών παραγόντων, ευαισθητοποιήθηκε και αποφάσισε να προωθήσει το έργο, σαν μια μακροπρόθεσμη λύση στα υδρευτικά προβλήματα του νησιού.

Η χρηματοδότησή του θα γίνει από το Δ' ΚΠΣ και για το σκοπό αυτό ο μηχανισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ άρχισε να κινείται, ώστε να διεκπεραιώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μελέτες που απαιτούνται.

Αναλυτικότερα:

Το "πράσινο φως" άναψε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να προχωρήσει το μεγαλόπνοο σχέδιο της κατασκευής του φράγματος Τσικνιά, ως βασικού ταμιευτήρα νερού που θα λύσει μακροπρόθεσμα τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρης της Λέσβου.

Η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα επάρκεια υδάτινων πόρων για το νησί, σε μια περίοδο που το πρόβλημα της λειψυδρίας - παγκοσμίως -γίνεται όλο και πιο οξύ. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι το κόστος της κατασκευής του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ!

Το ιστορικό

Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του φράγματος Τσικνιά είχε "κολλήσει" από το 2002, όταν, κατά την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ανέκυψε το θέμα της χωρητικότητάς του, που ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι 12 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο (μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος), αποφάσισε να μην ξεπερνά η χωρητικότητά του τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Ακόμη όμως και αν δεν συναντούσε αυτό το εμπόδιο, το έργο ήταν μετέωρο αφού η οριστική μελέτη που εκπονήθηκε γι' αυτό αφορούσε μόνο την κατασκευή του φράγματος και όχι τα αναγκαία αρδευτικά έργα, που θα αξιοποιούσαν τα εκατομμύρια κυβικά νερού στον κάμπο της Καλλονής. Επιπλέον, τα έργα άρδευσης δεν εντάσσονται εύκολα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ αντίθετα εντάσσονται πολύ πιο εύκολα τα έργα ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Με βάση τα παραπάνω η νέα Δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής, αποφάσισε να κινηθεί προς μια άλλη κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας του φράγματος για την οριστική επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης ολόκληρου του νησιού. Στις 17 Απριλίου η Δημοτική Αρχή Κυριαζή απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους τοπικούς φορείς και αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες (την οποία παρουσίασαν κατ' αποκλειστικότητα τότε τα "ΑΙ.Ν."), καταθέτοντας τις προτάσεις της και ζητώντας την παρέμβασή τους για την προώθηση αυτού του έργου. Λίγες μέρες αργότερα οι τότε Βουλευτές Χριστιάνα Καλογήρου και Σταύρος Σκοπελίτης κατέθεταν ερώτηση στη Βουλή γι' αυτό το θέμα.

Το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ

Στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος στον Νομάρχη, τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Αγίας Παρασκευής και Πολιχνίτου και τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ, τους πληροφορεί ότι ο Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, με απόφασή του άναψε το "πράσινο φως" για την εκπόνηση "Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης για τη Νήσο Λέσβο" για να γίνει το έργο "Κατασκευή έργων Ύδρευσης Νήσου Λέσβου", το οποίο μάλιστα το όρισε ως "έργο εθνικού επιπέδου", κάτι που συνεπάγεται άμεση προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις του!

Ήδη, από χθες Πέμπτη, έχει έρθει στο νησί κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και άρχισε επαφές με τους φορείς του νησιού, για να ξεκινήσει σε πρώτη φάση, η εκπόνηση ενός master plan, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ (με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ), που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Η πρώτη φάση αφορά την καταγραφή των υφιστάμενων υδάτινων πόρων, τον υπολογισμό των επιπλέον απαραίτητων ποσοτήτων νερού σε συνάρτηση με τον πληθυσμό, καθώς και τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων έργων ύδρευσης και άρδευσης. Με άλλα λόγια ξεκινά ένα είδος απογραφής και αποτίμησης της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ συγχρόνως θα αξιολογηθούν όλες οι μελέτες που ήδη υπάρχουν για το φράγμα Τσικνιά και όχι μόνο.

Στη συνέχεια θα προσδιοριστούν οι μελλοντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά την ύδρευση του νησιού, θα γίνει δηλαδή μια μελέτη διαχείρισης που να περιλαμβάνει τα έργα που πρέπει να γίνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την προέγκριση χωροθέτησης, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών μελετών για την κατασκευή των έργων που θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση του νησιού μακροπρόθεσμα.

Όλα τα παραπάνω στάδια, όπως μας είπαν από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα εξάμηνο, εφόσον βοηθήσουν και οι τοπικοί φορείς για να προχωρούν οι μελέτες με γοργούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπονηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (να σημειώσουμε ότι τέτοια μελέτη για το φράγμα Τσικνιά υπάρχει ήδη) και μετά την έγκρισή της να αρχίσει η εκπόνηση των οριστικών μελετών και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Να σημειώσουμε ότι το έργο θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ' ΚΠΣ 2007 - 2013) και σύμφωνα με πληροφορίες των "ΑΙ.Ν.", εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 150 έως 160 εκατ. ευρώ!

Ο Γ. Κυριαζής

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις ως άνω εξελίξεις εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιώργος Κυριαζής, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του χθες τα "ΑΙ.Ν.". Όπως μας είπε στόχος είναι το φράγμα Τσικνιά να υδροδοτήσει την Αγία Παρασκευή, τον Μανταμάδο, την Καλλονή (μέχρι τα Παράκοιλα), όλη την πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά μέχρι τη Θερμή. «Τελικά η επιστολή που στείλαμε ως Δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής έπιασε - όπως φαίνεται - τόπο. Ενεργοποιήθηκαν τόσο ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, όσο και οι Βουλευτές με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και τώρα έχει επιληφθεί του θέματος το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ευελπιστώ ότι θα γίνει το φράγμα γιατί το Υπουργείο έχει πάρει ζεστά το θέμα. Όταν γίνει το έργο αυτό θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού και κυρίως της πόλης της Μυτιλήνης».

Συντάκτης: Κική Δημαρόγλου